• Lorem ipsum

Toe Bisjvat - Wat is het?

9 Jan 2023
durch Nati

Het joodse feest Toe Bisjvat, ook wel het Bomenfeest genoemd, wordt jaarlijks op de 15e dag van de joodse maand Shevat (de vijfde maand van het joodse jaar) gevierd. In 2023 zal het feest plaatsvinden op 6 februari. Toe Bisjvat is een belangrijk feest in de joodse traditie en staat symbool voor de nieuwe jaarcyclus van de bomen.

 

Het offer

Het Bomenfeest heeft zijn oorsprong in de Thora, de heilige tekst van het jodendom. Volgens de Thora moesten de Israëlieten tijdens hun verblijf in de woestijn jaarlijks een tiende deel van hun opbrengst afstaan aan de Levieten, de priesters van het jodendom. Deze opbrengst, genaamd "truma", bestond onder andere uit olie, vruchten en noten. Deze vruchten werden gebruikt om olie te maken en waren daarom van groot belang voor de Israëlieten.

 

Verjaardag van de bomen

Toe Bisjvat wordt gezien als de verjaardag van de bomen, en wordt gevierd met het planten van nieuwe bomen en het eten van vruchten die symbool staan voor de groei en voortgang van het jodendom. Tijdens het feest worden ook specifieke gebeden en liederen gezongen die verwijzen naar de Thora en de rol van de bomen in het leven van de Israëlieten.

 

Verantwoordelijkheden

Het Bomenfeest wordt ook wel het "Nieuwe Jaar voor de Bomen" genoemd, en wordt gezien als een tijd om na te denken over de verantwoordelijkheid die we hebben voor de natuur en het behoud van onze planeet. Het planten van bomen wordt gezien als een manier om onze verantwoordelijkheid te tonen en tegelijkertijd een symbolische bijdrage te leveren aan het behoud van de natuur.

 

Bijeenkomsten met een traditioneel menu

In de joodse gemeenschap wordt Toe Bisjvat vaak gevierd met familiebijeenkomsten en feestmaaltijden waarbij vruchten en noten een belangrijke rol spelen. Vruchten zoals appels, druiven, vijgen en granen zijn traditioneel op het menu, en worden gegeten als symbool van de groei en voortgang van het jodendom.

 

Groei en ontwikkeling

Toe Bisjvat is ook een tijd om stil te staan bij onze persoonlijke groei en ontwikkeling. Het feest wordt gezien als een kans om terug te blikken op het afgelopen jaar.

Sei der erste der einen Kommentar schreibt....
Schreibe einen Kommentar
Bleib informiert
Leider ist das Produkt derzeit ausverkauft. Hinterlassen Sie Ihre Daten und Sie erhalten eine Nachricht, sobald es wieder auf Lager ist. Oder sehen Sie sich die Alternativen auf der Produktseite an.
Senden
Privacybeleid
In dieser Rubrik Experience Israel verkauft unter anderem alkoholische Getränke. Um diese Website besuchen zu können, müssen Sie mindestens 18 Jahre alt sein. Bist du 18 Jahre oder älter?
logo nix18
Wir benutzen Cookies nur für interne Zwecke um den Webshop zu verbessern. Ist das in Ordnung? JaNeinFür weitere Informationen beachten Sie bitte unsere Datenschutzerklärung. »